Deze cursus bestaat uit twee onderdelen:

-          Medicatie en mogelijke effecten in de mond  (dr. Denise van Diermen)

-          Speeksel & monddroogte (dr. Casper Bots)

Deel 1: Medicatie en mogelijke effecten in de mond  (dr. Denise van Diermen)

In de Westerse wereld worden de mensen steeds ouder. En met de jaren,  komen ook de kwalen. Veel patiënten die de tandprotheticus bezoeken, lijden aan een chronische ziekte en gebruiken daarvoor medicijnen. Bijwerkingen in het orale gebied komen veel voor, zoals droge mond, schimmelinfecties tot zelfs een verhoogde kans op botnecrose.

In deze cursus wordt ingegaan op veel gebruikte medicijnen, de orale bijwerkingen van deze medicijnen en hoe de tandprotheticus hier rekening mee kan of moet houden.

Deel 2: Speeksel & monddroogte (dr. Casper Bots)

Speeksel is van belang voor een langdurige optimale mondgezondheid. Zowel het gebit als de slijmvliezen hebben behoefte aan kwalitatief goed en voldoende speeksel. De belangrijkste oorzaak van een droge mond is medicatiegebruik. Het gebruik van meer dan 3 verschillende soorten medicatie leidt tot een verlaging van de hoeveelheid speeksel. Daarnaast spelen systemische aandoeningen of bestraling in het hoofd- en halsgebied een rol bij het ontstaan van droogte met als gevolg een scala aan orale problemen waaronder retentie- en acceptatieproblemen van een prothese. Na deze lezing heeft u meer inzicht in het herkennen van een droge mond  en krijgt u tips hoe men de ongemakken ten gevolge van de droogte kan verlichten.

Over de sprekers:

Dr. Denise van Diermen is opgeleid tot arts in het Academisch Medisch Centrum en sinds 1995 als docent-onderzoeker verbonden aan ACTA. Ze geeft regelmatig lezingen en cursussen aan tandartsen en mondhygiënisten en publiceert in binnen- en buitenlandse wetenschappelijke tijdschriften. Ze is mede-redacteur van het leerboek “Ziektenleer voor Tandartsen”. Haar expertise ligt op het grensvlak tussen geneeskunde en tandheelkunde, de zogenaamde Medisch-Tandheelkundige Interactie (MTI).

Dr. Casper Bots is werkzaam als tandarts-epidemioloog in De Mondzorgkliniek in Bunschoten (www.demondzorgkliniek.nl). Hij is initiatiefnemer van het Nederlands Speekselcentrum (www.speekselcentrum.nl) van waaruit wekelijks een spreekuur voor mensen met aan speeksel gerelateerde mondproblemen wordt georganiseerd. Ook is hij als gastmedewerker verbonden aan de afdeling Orale Biochemie van ACTA en publiceert hij over de relatie tussen speeksel en mondgezondheid. Naast zijn werkzaamheden als algemeen practicus is hij thans bestuurslid van de Vereniging Medische Tandheelkundige Interactie. 

Klikt u hier voor het dagprogramma. 
De cursus wordt gegeven aan de ACTA, Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA  AMSTERDAM
Van 09.00 tot 17.00 uur.

 

KRTP punten: